Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Interview met Klaas Kuitenbrouwer

Initiator Klaas Kuitenbrouwer vertelt over de achtergronden van deze interactieve documentaire.

The Equaliser

In de equaliser kun je met behulp van de knoppen de prestaties van de renners aanpassen door de invloed van bovenstaande factoren aan of uit te zetten. 

De makers van 51 Sprints

Ontwerper en kunstenaar Yuri Veerman, lanceerde onder andere een Arabisch Wilhelmus, een eurovermalende Stardust Machine en postnationalistische Nederlandse vlaggen. Zo merkte hij dat het symbool de rode draad vormt in zijn werk. Yuri werkte het initiële idee voor 51 Sprints uit tot de inhoud en vorm die 51 Sprints heeft gekregen en schreef de teksten.

Random Studio is een digitale creatieve studio die de grenzen van zowel technologische innovatie als menselijke perceptie probeert op te rekken. 51 Sprints leent zich perfect om de ambitie en doelstelling van het bureau te onderstrepen. Als partner van Yuri Veerman en Het Nieuwe Instituut, concentreerden ze zich op het vertalen van de onderzoeksresultaten en belangrijkste conclusies naar een interactieve belevenis. Random deed de videomontage, technische realisatie, en het interactie ontwerp.

Klaas Kuitenbrouwer is expert in digitale cultuur bij Het Nieuwe Instituut en als zodanig gefocust op relaties tussen mediëring, technologie en cultuur. Bij het bekijken van historische finales van de 100 meter sprint viel hem op dat de vorm van de wedstrijd vrijwel niet verandert, terwijl in de mediëring en betekenisgeving de van de sportprestaties steeds nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Na de realisering dat het hier ging om de ontwikkeling in de symbolische werking van de atleet benaderde hij Yuri Veerman met het idee om hieromheen een project te realiseren.

Klaas Kuitenbrouwer, Het Nieuwe Instituut
Yuri Veerman
Random Studio & Yuri Veerman
Random Studio
Random Studio
Mikhail S. Spektor & Dr. Gilles Dutilh (University of Basel)
Marc van der Valk
Jane Szita
In-Casting
International Paralympic Committee (IPC) Olympic Television Archive Bureau (OTAB) UCLA Film & Television Archive

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Jaarthema's en het dossier Olympische Spelen.